- Jei geriate arbatą, rinktis palaidų lapelių arbatas vietoje tų, kurios parduodamos pakeliuose. Arbatos pakeliai neretai gaminami arba suklijuojami naudojant sintetines medžiagas, kurios išskiria mikroplastiką į gėrimą kontakto su karščiu metu. Taip pat palaidų lapelių arbatos paprastai būna kokybiškesnės ir skanesnės, geriame tikrą arbatą.
- Kai yra galimybė, rinktis pirkti maistą be pakuočių - tiesiai iš ūkininkų, iš turgelių, įsidėti į savo maišelius iš medvilnės, lino ar kitų natūralių medžiagų.
- Rinktis naudoti medinius ir metalinius virtuvės įrankius, tokius kaip: pjaustymo lentelės, mentelės, samčiai, šaukštai. Kuo mažiau plastikinių įrankių bus Jūsų virtuvėje, tuo mažiau mikroplastiko pateks į maistą, jis bus švaresnis.
- Gaminti maistą švariais, nenulakuotais nagais. Nagų lakas taip pat yra plastikas, ir labai lengvai atskylantis. Ypač aktualu, jei gaminame maistą rankomis, minkome tešlą, formuojame kepinius ir pan.
- Nemaišyti plastiko su karščiu. Tai, ko gero, pats svarbiausias patarimas. Plastikui susiduriant su karščiu, nuo jo labai greitai atskyla daugybė mikroplastiko dalelių. Tikriausiai esate pastebėję tą nemalonų plastikinį kvapą, verdant vandenį kai kuriuose elektriniuose virduliuose? Karštą vandenį ir maistą laikykite tik stikliniuose, keramikiniuose ar metaliniuose induose.
- Virti kruopas palaidas (ryžius, grikius), šildyti maistą tik ištraukus jį iš pakuotės. Vėlgi grįžtu prie sudėtingų plastiko ir karščio santykių.
- Indams plauti išmėginti natūralias, 100% suyrančias kempinėles iš augalų. Tai mano metų atradimas. Ilgainiui pajusite, kokios jos švelnios ir malonios rankų odai ir daugiau niekada nenorėsite grįžti prie didžiuosiuose tinkluose parduodamų sintetinių kempinių. Šios kempinėlės taip pat yra ilgaamžiškesnės, taigi, žvelgiant į priekį dar ir sutaupysite finansiškai (vieną kempinėlę, ją dezinfekuodama, naudoju net pusę metų ir ilgiau). Tiesa, iš natūraliųjų rekomenduoju rinktis tas, kurios neturi kietosios dalies (tos, kuri skirta šveitimui), kadangi jos yra lengviau išgręžiamos bei išvalomos. Mano pačios mėgstamiausios - „Eco living“ kompostuojamos kempinėlės (jei domina, Lietuvoje galima įsigyti čia, kaip, beje, ir įvairių kitų ekologiškų priemonių namams valyti).
Iš tiesų berašydama šį įrašą supratau, kad visi būdai, kaip sumažinti plastiko taršą maiste, su savimi atneša ir įvairiausių kitokių naudų - automatiškai imame pirkti kokybiškesnį, natūralesnį maistą, ilgaamžiškesnius virtuvės įrankius, paremiame vietinius gamintojus, sutaupome finansiškai ir, žinoma, sumažiname šiukšlių kiekį gamtoje.