Daržovių nauda sveikatai atrodo iš pažiūros nediskutuotinas klausimas. Tačiau kartais pražiūrime vieną svarbią detalę – maisto produktą naudingu daro ne tik jo paties savybės, bet ir tai, kaip jis buvo užaugintas!
Sveikame, turtingame dirvožemyje užauga maistingesnis, daugiau naudingų medžiagų turintis maistas. Kai perkame daržoves, kruopas iš didžiųjų prekybos tinklų – didelė tikimybė, kad jiems užauginti buvo naudojami sintetiniai pesticidai ir herbicidai. Tai nėra tik nemaloniai skambantys žodžiai – tai labai reikšmingas mums reiškinys. Šių cheminių medžiagų naudojimas yra būtent tai, kas padaro „sveiką“ maistą jau nebe tokį sveiką valgyti: net jei tai ir yra salota, pomidoras ar grikių kruopos.
Vienas žinomiausių ir žalingiausių pesticidų, plačiai paplitęs JAV – tai glifosatas (angl. glyphosate, dar žinomas kaip „Roundup“). Nepaisant to, kad gausybėje tyrimų jis siejamas su hormoniniais, reprodukciniais sutrikimais ir netgi vėžiu (jau nekalbant apie žalą dirvožemiui) – daugelyje šalių vis dar yra leidžiamas naudoti. Tam jį gaminančios įmonės netgi skiria atskirą dalį savo finansų – kaip paveikti įstatymų leidėjus ir nuvertinti realius mokslinius tyrimus. Beje, įdomus ir iškalbingas faktas: tai pačiai įmonių grupei „Bayer AG“ priklauso tiek glifosato („Bayer Crop Science“), tiek daugybė vaistų nuo vėžio įmonių („Nubeqa“, „Xofigo“ ir t.t.). Tai „genialus“ verslo modelis, kuomet pardavimų didinimas viename tavo versle, skatina pardavimus kitame...
Tiesa, Europos sąjungos šalyse situacija šiek tiek geresnė negu JAV - tuo galime pasidžiaugti. Nuo 2023 metų ES šalyse draudžiamas glifosato naudojimas prieš pat surenkant derlių, o Austrijoje, Vokietijoje uždraustas naudoti bent jau viešose erdvėse (parkuose, soduose). Nors daug kalbama apie siekius uždrausti glifosatą apskritai (tą yra žadėjęs ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas), tačiau pakankamai griežtų ribojimų kol kas nėra. Todėl svarbiausias čia – mūsų pačių pasirinkimas.
Kartais žmonės apie ekologiškus produktus sako: „Koks gi čia ekologiškas produktas, jei jis supakuotas į plastiką?“ Tai štai: ekologinį sertifikatą produktui užtarnauja ne jo įpakavimas, o būtent minėtų sintetinių pesticidų ir herbicidų atsisakymas.
Kokia išeitis?
Būdų, kaip valgyti sveikesnį maistą ir paremti tvarų, gamtai draugišką ūkininkavimą tikrai yra:
1. Kai tik galite, rinktis ekologiškai išaugintą produkciją, pažymėtą oficialiais simboliais.
2. Pirkti daržoves, uogas, vaisius iš vietinių ūkininkų turgelių, kuriais pasitikite, kurie augina maistą natūraliomis, gamtai ir mūsų sveikatai palankiomis priemonėmis.
3. Jei turite galimybę (savo sodą, kokį nors žemės plotelį) – auginti savo pačių daržoves – prieskonines žoleles, pomidorus, salotas ir kt.
4. Dažniau maistą gaminti namuose (restoranai dažniausiai perka mažiausiai kainuojančias žaliavas ir tai tikrai nėra ekologiškai sertifikuoti produktai).